Psiholog Iasi – Ce este abuzul ascuns?
Abuzul ascuns se referă, în general, la abuzul care nu este recunoscut si observat. Acest tip de abuz poate apărea în orice fel de relație, si implica atitudinea abuzatorul de a învinui victima ca fiind cauza abuzului. Agresorii ascunși izoleaza si manipuleaza victima. Victimele abuzului ascuns au adesea o stimă de sine scăzută, și sentimente de vinovăție, în ceea ce privește situația. Este posibil să nu realizeze că au suferit abuzuri. Psihoterapia este o modalitate eficientă pentru ca victimele sa se vindece de traumele abuzului.
Abuzul ascuns poate fi definit ca un abuz care este ținut ascuns sau nu este recunoscut. Acest tip de abuz poate fi fizic, verbal sau emoțional.
Cum arată abuzul ascuns?
Cele două definiții ale abuzului ascuns dezvăluie aspecte diferite ale acestei forme de comportament abuziv. Prima definiție se refera la atitudine abuzatorului de a ascunde abuzul, pentru a evita consecintele, și pentru a-si menține imaginea de cetățean onest. Acest lucru nu înseamnă că toate abuzurile sunt ținute ascunse; au existat o mulțime de cazuri în care abuzul a fost comis în compania altora. Cu toate acestea, natura abuzului este de obicei secretă.
Conform celei de-a doua definiții, abuzul ascuns nu este adesea recunoscut în mod deschis în relație. Făptuitorul și victima nu discuta despre răul făcut. Dacă se discută, abuzatorul va manipula victima, facand-o sa se simta vinovata de abuz. În consecință, supraviețuitorii unui abuz ascuns simt ca merita abuzul, deoarece nu sunt demni de a fi iubiți, de a primi afecțiune sau atenție. Victmele abuzului ascuns nu realizeaza initial că au fost abuzate.
Abuzul ascuns se bazeaza pe invinovatirea victimei. Dacă un copil este lovit, de exemplu, i se poate spune: „M-ai enervat, așa că nu am avut de ales. A trebuit să te lovesc, ca să te fac să te oprești.”
Făptuitorul refuză să recunoască că a avut loc un abuz și sugerează în schimb că copilul abuzat este vinovat pentru comportamentul abuziv.
Caracteristicile abuzului ascuns
Semnele abuzului ascuns pot fi variate și vaste. Abuzurile ascunse și cele deschise difera în primul rând în ceea ce privește modul în care sunt efectuate.
Persoanele care comit violență domestică își izolează adesea partenerul, pentru a-și păstra abuzul secret. Izolarea poate fi extremă, cum ar fi mutarea victimei într-o locatie noua, departe de prieteni si familie.
Agresorii ascunși folosesc adesea “iluminarea cu gaz” pentru a-și menține partenerii liniștiți, docili și blocați. “Iluminarea cu gaz” implică de obicei destabilizarea individului pentru a-l împinge să-și pună la îndoială simțul realității.
Abuzul sub acoperire este rar (dacă vreodată) un eveniment unic, ci este adesea o serie continuă, regulată de durere și suferință.
Stima de sine scăzută și sentimentul de vinovăție sunt cracteristici esentiale ale victimei abuzului ascuns. Persoanele care au suferit abuzuri ascunse pot simți rușine, vinovăție și confuzie față de ei înșiși. Ele considera că au adus abuzul asupra lor sau că sunt de neiubit.
Obține ajutor pentru a opri abuzul ascuns!
A primi ajutor înseamnă adesea a te îndepărta de agresor. Acest lucru poate să nu pară întotdeauna posibil imediat; locurile de muncă nu pot fi întotdeauna lăsate în urmă, iar familiile nu se pot separa întotdeauna. Cu toate acestea, găsirea siguranței poate fi de cea mai mare importanță, așa incat căutarea asistenței financiare, juridice si psihologice este un pas important in depasirea abuzului.
Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!
Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, psiholog Iasi Simona Curelaru vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.